
maandag 26 november 2007
"Stomme' werkjes

Info koortsstuip
Wat is een koortsstuip?
Bij een kind met koorts kunnen plotseling heftige trekkingen optreden aan beide armen en benen. Dit noemen we een koortsstuip. Soms houdt het kind even op met ademen. Deze trekkingen kunnen enkele minuten duren en gaan vanzelf over. Daarna is het kind vaak suf en niet goed te wekken. Vervolgens kan het nog enige tijd huilen en onrustig zijn. Een koortsstuip kan optreden bij kinderen in de leeftijd van drie maanden tot vijf jaar.
Hoe ontstaat het?
Een koortsstuip kan ontstaan bij een snelle stijging van de lichaamstemperatuur. De koortsstuip kan optreden voordat u de koorts heeft opgemerkt. De hoogte van de koorts heeft er niets mee te maken. Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor.
Kan het kwaad?
Veel ouders maken zich ongerust als hun kind een koortsstuip heeft. Dat is begrijpelijk, want het is eng om mee te maken. Maar een koortsstuip gaat binnen een paar minuten vanzelf over en kan de hersenen niet beschadigen, ook niet als de stuip zich herhaalt. Een koortsstuip is geen teken van epilepsie.
Adviezen
Probeer rustig te blijven. Leg uw kind op de zij of op de buik, dan kan het zich niet verslikken. Zorg dat het niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren. Bel daarna de praktijk of de dienstdoende arts.
Medicijnen
Bij aankomst van de huisarts is de koortsstuip meestal al voorbij. Soms krijgt uw kind een medicijn (diazepam) om de aanval te stoppen. Dit wordt met een tubetje in de anus (poepgaatje) toegediend. Verlagen van de koorts met paracetamol helpt niet om een koortsstuip te stoppen of te voorkomen.
Hoe gaat het verder?
Gelukkig houdt een koortsstuip vanzelf op, zonder schadelijke gevolgen. Sommige kinderen krijgen bij een volgende koortsperiode weer een koortsstuip, maar dat is lang niet altijd het geval. Bel dan de praktijk. Boven de leeftijd van vijf jaar komen koortsstuipen niet meer voor. Het kind groeit er als het ware overheen. In de volgende gevallen is verder onderzoek nodig:
als de aanval optreedt bij een kind dat jonger is dan drie maanden of ouder dan vijf jaar;
als de trekkingen meer dan 15 minuten aanhouden;
als de trekkingen alleen aan één armpje of beentje optreden;
als het kind in één koortsperiode meerdere aanvallen krijgt.
Koortsstuip
Het bleek dat hij waarschijnlijk een koortsstuip had.
Ik vond het heel eng om het kind zo te zien. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Maar gelukkig ben ik rustig gebleven, en heb ik juist gehandeld.
Onder bibliotheek heb ik wat informatie staan over koortstuipen.
Horizontale of Verticale groepen
Nu ik wat langer in een verticale groep werk, merk ik de voor en nadelen.
Ik merk dat in een verticale groep, de kleinere baby's soms last kunnen hebben van de grotere kinderen. Bijv. als een baby in een wipper zit, gaan de oudere kinderen erbijzitten en de baby aaien enzo. En soms word het zo druk, voor de baby dat het begint te huilen. Ook kun je ze niet zo snel op de grond laten rondkruipen, zonder dat ze ondersteboven worden gelopen.
Maar aan de andere kant, kunnen de kinderen ook heel lief en behulpzaam zijn naar de baby toe. Als ik de baby de fles aan het geven ben, komen ze erbij zitten en willen soms helpen met de fles geven. En wanneer de kinderen te druk worden tegen de baby kun je er natuurlijk wat van zeggen, en uitleggen waarom het niet kan.
Veel kinderen hebben zelf ook kleine broertjes en zusjes thuis, en leren er mee om te gaan.
Ik vind nu een verticale groep nog steeds prettig om in te werken, de combinatie is erg leuk.
Pietengym
