maandag 24 september 2007

Horizontale of Verticale groepen













Ik loop nu stage in een verticale groep met kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Ik heb ook in een horizontale groep stage gelopen. Ik heb hier een lijstje gemaakt wat de voor en nadelen kunnen zijn van een horizontale of vertricale groep.







  • Kenmerk van een horizontale groep is dat er veel leeftijdsgenootjes in een groep zitten. De sfeer, het speelgoed en de activiteiten zijn afgestemd op een bepaalde leeftijdsgroep. Baby’s beginnen in een babygroep. Tussen de 18 en 24 maanden stromen de kinderen door naar een peutergroep.




  • Kenmerk voor een verticale groep is dat kinderen van 0 tot 4 jaar in één groep blijven. Ze houden dezelfde leidsters en groepsgenootjes. Ze hoeven dus niet halverwege hun verblijf te veranderen van groep, wat een voordeel kan zijn. Een ander voordeel is dat de jongste kinderen van de oudere kunnen leren. Oudere kinderen leren weer rekening te houden met de kleintjes. Bovendien is het mogelijk om broertjes en zusjes bij elkaar in één groep te plaatsen.



Zelf zie ik bij allebei voor en nadelen, maar ik loop nu in een verticale groep waar kinderen ook hun broertje of zusje in dezelfde groep hebben, maar ook leeftijdsgenootjes hebben. Daarom vind ik nu een verticale groep fijn om mee te werken.




Wat vinden jullie prettiger om in te werken?

maandag 17 september 2007

Mijn stageplek





Ik loop stage op Kinderdagverblijf Klavertje Vier in Losser. Dit is een kinderdagverblijf met 4 verticale groepen met kinderen van 0 tot 4 jaar. Ik heb een groep dat heet Jip en Janneke, en er zijn meestal op een dag zo'n 10/13 kinderen (soms meer, soms minder).

Klavertje Vier hoort bij de organisatie Catalpa kinderopvang. Catalpa biedt kinderopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang aan. Kinderen van ongeveer 6 weken tot 4 jaar oud zijn van harte welkom in de dagopvang van Catalpa Kinderopvang. De groepsruimten zijn ingericht met verschillende speelhoeken gericht op de verschillende leeftijden. Ook hebben ze een aparte babyhoek. Met afwisselend spelmateriaalen leuke activiteiten ontwikkelen de kinderen hun sociale en lichamelijke vaardigheden.Ze leren omgaan met leeftijdgenootjes en er is natuurlijk persoonlijke aandacht voor ieder kind. Er word gezorgd voor luiers, drinken (m.u.v. flesvoeding), fruit, een tussendoortje en tussen de middag een broodmaaltijd. Uiteraard houden de leidsters in overleg met de ouders rekening met individuele behoeften, speciale wensen of eetgewoontes.

maandag 10 september 2007

Mijn eerste bericht

Hoi!!
Ik heb vandaag voor het eerst mijn weblog aangemaakt.
Ik vond het wel lastig, ik begreep er niet zo veel van.
Maar dat zal straks wel duidelijker worden.
Groetjes Jolien